IP adresim nedir
IP Adresi Nedir?
IP adresleri İnternet'in çalışma şekli açısından önemlidir. Çevrimiçi iletişim kurmamıza, bağlantı kurmamıza ve göz atmamıza olanak tanırlar. Ancak IP sistemi bazen belirsiz görünebilir ve IP adresinin tam olarak ne olduğunu bile bilmiyor olabilirsiniz. Bu anlaşılması kolay makalede, kendi bağlantınızın nasıl çalıştığını bilmek için genel ve özel IP adresleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
IP adresi nedir?
Basit bir ifadeyle IP (İnternet Protokolü) adresi, ağa bağlı her cihaza veya Nesnelerin İnterneti'ndeki herhangi bir cihaza atanan, benzersiz şekilde tanımlayıcı bir sayı dizisidir . Adres, bu aygıtların dahili veya harici bir bilgisayar ağı üzerinde birbirleriyle iletişim kurmasını tanımlar ve buna izin verir. Ağ trafiğini ileten veya alan her cihaz bir IP alır. 192.168.10.1 bir IP adresi örneğidir; bu IP'ye sahip herhangi bir cihaz, aynı ağdaki diğer cihazlarla iletişim kurabilir.
IP adresleri nasıl çalışır?
Bir cihaz bir ağa bağlandığında ağ, cihaza bir IP atar. Genellikle bir DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) sunucusu , yönlendirici veya İnternet servis sağlayıcısı (ISP) tarafından atanır . Bir ağ içindeki herhangi bir IP sisteminde, ister yönlendiriciniz ister İnternet servis sağlayıcınız olsun, IP'yi atayan cihaz onu yönetir.
İnternet etkinliğiniz daha sonra İnternet servis sağlayıcınız üzerinden geçer ve size atanan IP adresi aracılığıyla size geri yönlendirilir. Ancak adresiniz kalıcı değil; bağlantınıza ve bağlanmayı seçtiğiniz ağa bağlı olarak değişebilir.
DHCP sunucusu, yönlendirici veya İnternet servis sağlayıcısı olsun, tüm yönetim cihazları, aynı İnternet Protokolü adresinin birden fazla cihaza atanmasını önlemek için bir tür IP adresi yönetimi (IPAM) kullanır. Aynı ağda aynı IP'ye sahip iki cihaz olduğunda, IP çakışması bu cihazlarda verilerin doğru şekilde iletilmesini ve alınmasını engeller.
Yönlendiriciniz veya İSS'niz ağdaki her cihaza IP adresi atar.
İnternet Protokol adresiniz teorik olarak ev adresinizin dijital versiyonu olarak çalışır. Bu, posta almak için bir ev adresine ihtiyaç duymanız ve gönderenin doğru ev numaranıza ve posta kodunuza sahip olması gibidir; İnternet'e bağlanmak için bir İnternet Protokol adresine ihtiyacınız vardır ve sizinkine bağlanmaya çalışan herhangi bir cihazın başarılı bir bağlantı için uygun IP'ye ihtiyacı vardır.
Ancak bu benzetme yalnızca bir noktaya kadar işe yarar. İki farklı ev bir ev adresini paylaşmasa da farklı ağlardaki cihazlar bunu paylaşabilir. Örneğin, 192.168.1.1 ve 192.168.1.254'ün her ikisi de birçok farklı ağdaki birçok cihazda kullanılan özel IP adresleridir.
Cihazlar farklı ağlarda olduğu sürece iki cihazın aynı IP'ye sahip olması mümkündür. Ancak aynı ağ içinde yukarıda açıklandığı gibi verileri düzgün bir şekilde gönderip alamazlar.
Bir IP adresi size ne anlatır?
Bir İnternet Protokolü adresi birçok bilgi içerir. Ancak asıl amacı, cihazınızı ve ağınızı farklı İnternet bağlantılarında tanımlamaktır.
IP, hangi İnternet servis sağlayıcısını kullandığınızı ve İnternet hızınızı gösterebilir. Ayrıca genel konumunuzla ilgili bilgileri de gösterir. Ülkenizi, eyaletinizi, şehrinizi veya posta bölgenizi belirtebilir.
Ancak birinin IP'sinden tam konumunu bulamazsınız. Bilgiler, diğer cihazların ve ağların cihazınızı tanımlaması için tasarlanmıştır, başkalarının sizi takip etmesi için değil. Çoğu durumda, bir IP adresiyle ilişkili coğrafi konum verileri tamamen doğru bile değildir, çünkü her bir IP coğrafi konum veritabanı farklı kayıtlar tutar .
IP adresi türleri
Yeni başlayan birinin IP sistemini tam olarak anlaması zor olabilir. İnternet Protokolü adreslerini yeni öğreniyorsanız aşağıdakileri okuyun. Anlamanıza yardımcı olacak IP adresi terimlerini ve IP adresi türlerini açıklayacağız.
IPv4 IP adresi - IPv4 adresleri İnternet Protokolü sürüm 4 IP adreslerine atıfta bulunur. Bunlar, noktalı ondalık gösterimde 32 bit içeren standart IP'dir. IPv4 adresinizi WhatIsMyIP.com'da görebilirsiniz .
IPv6 IP adresi – IPv6 , IP sisteminin 6. sürümüdür ve bu onu en güncel sürüm yapar. Hem harf hem rakam içermesinin yanı sıra 128 bit içerdiğinden uzun bir IP adresi olarak da düşünülebilir.
Genel IP veya harici IP adresi – İnternet servis sağlayıcınız, İnternet'e bağlanmanıza olanak tanıyan genel IP'nizi atar. Bu, çevrimiçi olduğunuzda görünen adrestir.
Özel IP adresi – Özel bir IP, cihazınızın bir ağ üzerinde yerel olarak iletişim kurmasına olanak tanır . WiFi yönlendiriciniz özel IP'nizi atar.
Statik IP adresi – Statik IP, bir İnternet servis sağlayıcısı tarafından manuel olarak atanır. Dinamik IP'lerin aksine değişmezler.
Dinamik IP adresi – Dinamik IP'ler ağlar tarafından atanır. Statik IP'lerden farklı olarak kiralama süresine bağlı olarak periyodik olarak değişirler.
Özel IP adresi – Özel IP'ler web sitesi IP adresleridir . Kullanıcıların kendi FTP sunucularını çalıştırmalarına ve sitelerine yalnızca IP üzerinden erişmelerine olanak tanır.
Geridöngü IP adresi – Bir geridöngü IP'si, özellikle bir cihazın kendi veri paketlerini gönderip almasına izin vermek için ayrılmıştır. 127.0.0.1 bu adreslerden birine örnektir.
Paylaşılan IP adresi – Paylaşılan IP'ler başka bir web sitesi IP türüdür. Aynı sunucudaki web barındırma sağlayıcıları tarafından barındırılan web siteleri, paylaşılan IP'leri kullanır.
Genel IP adresim nedir?
Genel IP adresiniz, bir İnternet bağlantısı üzerinden bağlandığınızda çeşitli sunucular veya cihazlar tarafından kaydedilen İnternet Protokolü adresidir. İnternetten doğrudan erişilebilen tüm web sunucuları, e-posta sunucuları ve diğer sunucular, genel IP adresine adaydır.
Bu, kullandığınız her cihaza ayrı ayrı atanan cihazınızın özel IP adresinden farklıdır . Genel IP'niz İnternet'in geri kalanının gördüğü şeydir. Ancak görünürlüğü bir gizlilik sorunu değildir; İnternet Protokol adresiniz tarafından izlenemezsiniz.
Aynı genel IP'ye sahip iki cihazın ikisi de İnternette bulunamaz. Bu nedenle genel ve özel adresleme sistemi gereklidir. Bağlantı kurmak ve bilgi alışverişinde bulunmak için cihazların her birinin çevrimiçi durumdayken birbirini bulmasına olanak tanır.
İnternet bağlantınız olur olmaz, İSS'niz genel IP'nizi atar. Bu, özel adres atamanız üzerinde kontrol sahibi olmadığınız anlamına gelir.
Genel ve özel adresleriniz arasındaki bu fark , IP'nizi ararken WhatIsMyIP.com ana sayfasında ipconfig veya ifconfig komutlarını kullanırken gördüğünüzden farklı bir IP adresi görmenizin nedenidir . Ana sayfada genel IP'niz görüntülenir; komutlar özel IP'nizi görüntüleyebilir.
Özel IP adresim nedir?
Özel IP'niz, ağınızda hangi cihazı kullandığınıza bağlı olarak değişir. Yönlendiriciniz, ağınızdaki her cihaza iletişim kurması için özel bir IP atar. Özel IP'ler üç sınıfa ayrılır: ağınızın büyüklüğüne bağlı olarak A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı.
Özel İnternet Protokol adresinizi kontrol etmek için bilgisayarınızdaki ipconfig veya ifconfig komutlarını kullanabilirsiniz. Mobil cihaz veya tablet kullanıyorsanız cihaz ayarlarını kontrol edin. Yerel adresinizi öğrenmek için cihazınızın özel IP adresini nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin .
IP adresinizi nasıl gizlersiniz
Genel IP'nizin kontrolü sizde olmasa da, çevrimiçi gizlilik ve hatta anonimlik kazanmak için bunu değiştirebilirsiniz. Çevrimiçi anonimliği, güvenliği ve gizliliği artırmak için IP adresinizi gizlemenin birkaç yolu vardır .
Sanal özel ağ (VPN) kullanmak , bağlantınızı sunucuları üzerinden yönlendirerek IP adresinizi maskeler ; bu, IP adresinizin kendi IP'niz yerine sunucunun IP'si olarak görünmesini sağlar. Ayrıca genel olarak daha fazla ağ güvenliği sağlarlar ve IP sahtekarlığı gibi tehlikelere karşı korunmaya yardımcı olurlar . Benzer bir işlevi yerine getiren bir proxy sunucusu da kullanabilirsiniz ; her ikisi de IP'nizi maskeleyerek gizlilik, veri koruma ve ağ bloklarından kaçınmaya yardımcı olur.
IP adresinizi değiştirmek için İnternet servis sağlayıcınıza da başvurabilirsiniz . Bu, gelecekteki tüm etkinliklerin eski IP'niz yerine yeni IP'nizle ilişkilendirilmesini sağlayacaktır. Bütçeniz varsa, yönlendiricinizin fişini çekmek veya Tor tarayıcı gibi bir gizlilik tarayıcısı kullanmak , çevrimiçi gezinirken IP'nizi değiştirmenize veya maskelemenize olanak tanır.
Sıkça Sorulan Sorular
İnternet Protokol adresimi değiştirebilir miyim?
Evet IP'nizi değiştirebilirsiniz. Bunu yalnızca ağları değiştirerek değiştirebilirsiniz, ancak aynı ağdaki IP'nizi ücretsiz bir VPN veya proxy kullanarak da değiştirebilirsiniz . Tor gibi tarayıcılar ayrıca IP'nizin kullanıcınızla olan ilişkisini keserek gizliliğin ve anonimliğin desteklenmesine yardımcı olur.
İnternet Protokolü adresi konuma göre değişir mi?
IP'niz ağınıza göre değişir, bu da evet, konuma göre değişebileceği anlamına gelir.
Birisi beni İnternet Protokol adresim ile takip edebilir mi?
Birisi IP'nizle tam konumunuzu bulamaz, yani bu anlamda hayır, izlenemezsiniz. Ancak İnternet Protokol adresiniz tüm çevrimiçi etkinliklerinizle ilişkilidir. Web siteleri ve İnternet servis sağlayıcıları etkinliğinizi görebilir ve sizi IP adresinizle tanımlayabilirler .
İşinize yarayabilecek diğer araçlarımızdan bazıları